• Home
  • /
  • onlineportré
  • /
  • Nem engedhetem meg magamnak, hogy szétessek – #onlineportré

Nem engedhetem meg magamnak, hogy szétessek – #onlineportré

„A legnehezebb az volt, hogy nem találkozhattam a szüleimmel, a családdal. Tavaly nyáron megszületett a fiam. A párom a szülést követően csak egy-két órát maradhatott velünk, utána pedig már csak naponta kétszer húsz percre engedték be látogatóba. Miután a kórházból hazajöhettünk, a szüleim nagyon aggódtak értünk, azt mondták, hogy ha lehet, inkább a kötelező vizsgálatokra se járjunk el, nehogy a rendelőben kapjunk el valamit. De szerencsére mindig minden rendben volt, időpontra mentem, nem volt tömeg.

Tavaly novemberig bírtam, hogy nem találkoztam se a barátokkal, se a családdal, és tulajdonképpen semmi kontaktom nem volt a külvilággal. A párom dolgozott, én egész nap otthon voltam egyedül a gyerekkel. Végül a testvéremhez, aki itt lakik néhány utcára, átmentem néhányszor látogatóba, de akkor is tartottuk a távolságot. A nagyszülők az unokát egy-két találkozástól eltekintve csak kerítésen keresztül látták, a másik nagymamával videócseten tartjuk a kapcsolatot.

Nagyon nehéz ez, de nem engedhetem meg magamnak, hogy szétessek vagy beforduljak. Muszáj csinálni. Sokat aggódtam amiatt, hogy mi lesz a fiammal, ha velem történik valami, de ez szerintem minden anyukának a félelme. A nővéremnek annak idején legalább a szüleim be tudtak segíteni, nekem a vírushelyzet miatt most nincs ilyen segítségem. Nem azt szeretném, hogy vigyázzon valaki helyettem a gyerekre, hanem hogy legalább egy kicsit felnőtt társaságban lehessek. Építész vagyok, egy kis építészirodában dolgozom, de jelenleg azt is itthonról.

Mi hiányzik a legjobban? Átmenni a szüleimhez. Ücsörögni a kertben, gyerekek, szülők, nagyszülők, kutya, mindenki együtt. Ennyi. Ez hiányzik a legjobban.”

(Zita, építész)

Az elmúlt egy évben a virtuális térben éltem az életemet. Online meditáció, online jóga, online edzések, online vásárlás, nyelvórák és előadások. És online találkozások a barátokkal, a családdal.

Vajon mások élete is ennyire átalakult? Miként változott meg az ismerőseim élete az elmúlt egy évben? Hogy viselik a harmadik hullámot? Mi az, ami legjobban hiányzik nekik a „normális” életből? Erről kérdeztem őket, majd portrét készítettem róluk élő netkapcsolaton keresztül, vagyis online (az otthonomban megtalálható alapanyagok, tárgyak segítségével).

#onlineportré #harmadikhullám #INKkérdez #Zitamondja