Kérdések, amiket tegyél fel magadnak, mielőtt elhúzod a csíkot külföldre

Néhány héttel ezelőtt üzenetet kaptam egy rokonlélektől, aki már megtette az első előkészületeket ahhoz, hogy sátrat bontson és külföldön próbáljon szerencsét, és akinek a döntésében egy kicsit a mi példánk is szerepet játszott.

Nem tagadom, büszkeséggel tölt el a tudat, hogy történetünk másoknak is erőt adhat ahhoz, hogy új életet kezdjenek, azonban az első „juhhé, hajrá!” gondolat után felbukkant bennem egy nem várt érzés is: a felelősségérzet. Általában ugyanis igyekszem a szép, kellemes, vagy szórakoztató dolgokról írni – hiszen van elég sz*r amúgy is a világban –, a nehézségekről és a száraz tényekről azonban eddig nem sok szót ejtettem.

„Kalandorunknak” igyekeztem tehát összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, aztán arra gondoltam, hogy ez a néhány tanács mások számára is hasznos lehet. Sőt, a legjobb talán az, ha felteszünk magunknak néhány tök egyszerű kérdést, amelyekre ha tudjuk a választ, akkor nagy valószínűséggel készen állunk az indulásra.

Miért akarok külföldre költözni?

Felmondtam a munkahelyemen, holnap világgá megyek! – Ez marha jól hangzik, csak nem biztos, hogy a való életben is működőképes hozzáállás. A külföldi életre ne csak egy menekülési útvonalként tekints, hanem egy lehetőségként. Meg szeretnél tanulni egy nyelvet? Szeretnél annyi pénzt gyűjteni, hogy vegyél majd egy lakást? Karriert építenél? Esetleg külföldön tervezed a jövőt? Vagy egyszerűen csak szeretnél világot látni, tágítani a világképed, egy új kultúrát megismerni? Tűzz ki te magadnak egy célt, hiszen itt sem fogja senki más megmondani neked, hogy mi az „élet érelme”.

Mit fogok kint csinálni?

Valójában mi sem egyik napról a másikra lettünk vándorok, bár a hosszú évek rutinja után a néhány hónapos váltási időszak tényleg hipp-hopp elrepült. Viszont amikor döntöttünk, akkor már volt egy kész tervünk, tisztában voltunk azzal, hogy mit hagyunk ott, és pontosan tudtuk, hogy mibe akarunk belekezdeni. Ha van egy kiforrott terved, akkor sokkal könnyebb a konkrét megvalósításra koncentrálni.

mindenkilaci – útikalauz furgonlakóknak a Facebookon is

Miből fogok megélni?

Ha a nulláról kezded, esetleg futószalag mellé kerülsz, mennyi ideig fogod bírni? Elég lesz a megélhetéshez? Lesz lehetőséged feljebb lépni? Vagy van olyan szaktudásod, amire kifejezetten szükség van az adott országban? Esetleg találtál egy kis piaci rést? Van egy ötleted? Az szuper! Sokaknak még az sincs. Honnan tudod, hogy működni fog? Hiszel benne? Talán az is elég, de azért nem árt, ha először utána jársz, hogy amit kitaláltál, arra tényleg van-e igény, és hosszú távon is működőképes lesz a dolog.

Milyen szabályok vonatkoznak rám?

Akár munkavállaló vagy, akár vállalkozni szeretnél, járj utána a rád vonatkozó jogszabályoknak, legyél tisztában a jogaiddal és lehetőségeiddel. Tájékozódj, kérd tapasztaltabb emberek tanácsát, beszélgess külföldön élő ismerősökkel, olvass fórumokat. Minden országban vannak idióta szabályok, amire magadtól talán nem is gondolnál, és amelyekkel nem árt tisztában lenni. A legjobb, ha van egy jó tanácsadód vagy könyvelőd, aki segít eligazodni a helyi specialitások között. Nem lesz olcsó, de megéri rá áldozni.
Németországban például a torrentezést és a pofozkodást felejtsd el, ha nem szeretnél búcsút mondani a spórolt pénzednek. Persze ezeket nyilván otthon sem csinálod 😀

Menni fog a kommunikáció?

Jó esetben olyan országba települsz át, amelynek eleve beszéled a nyelvét. Ha nem, akkor kezdd el minél előbb tanulni a nyelvet. Jobban tudod képviselni majd az érdekeidet, és a helyieknél is lesz egy jó pontod, ha közös nyelvet beszéltek. Például tök jó, ha egy közúti ellenőrzésnél (készülj fel, hogy elő fog fordulni párszor, ha magyar rendszámos a kocsid) udvariasan el tudsz csevegni egy német rendőrrel arról, hogy mennyi idős a kutyád, míg a társa a papírjaidat csekkolja, a kutya pedig egy méterről ugat a rendőr arcába mert védi a területét. Vagy ha például el kell magyarázni a morcos paraszt bácsinak, hogy csak egy éjszakát parkolnál a földjén, hogy kialudd magad. Jelentem, én nemsokára megyek is vissza a nyelvsuliba.

Van elég tartalékom?

Ne indulj el nullával! Legyen minél több tartalékod, de legalább annyi, hogy ha az első néhány hónap nem úgy alakul, ahogy azt eltervezted (akár mínuszba is mész), még mindig legyen elég pénzed és időd egyenesbe jönni. Nincs is annál rosszabb, ha nagy tervekkel nekivágsz a világnak, aztán lógó orral és üres zsebbel kell hazamenned.

Mi van, ha nem úgy alakul, ahogy elterveztem?

Tényleg csodálattal tekintek azokra az emberekre, akik képesek mindent maguk mögött hagyni és fejest ugrani az ismeretlenben. A legtöbben azonban biztonsági játékosok vagyunk, és nem is baj, ha nem égetünk fel minden hidat magunk mögött. Lehet, hogy jó volt az ötleted, lehet, hogy mindent megtettél a siker érdekében, mégis előfordulhat, hogy nem úgy jön ki a lépés, mint ahogy azt eltervezted. Ezt ne éld meg kudarcként, hanem légy rugalmas és módosíts az eredeti elképzeléseken, és főleg, legyen mindig egy B-terved! Vagy, hogy egy vállalkozó ismerősömet idézzem: legyen egy C és egy D terved is, így nem érhet meglepetés.
Például, ha van otthon lakásod, azt ne add el rögtön, inkább add ki albérletbe. Így lesz egy állandó jövedelmed, legrosszabb esetben pedig lesz hová hazamenned.

nehez-1-of-2

 

És ha már kint vagy: Jól érzem itt magam?

Itt sincs kolbászból a kerítés – micsoda közhely, és mennyit lehet ezt hallani külföldön élő ismerősöktől! Mindenesetre nem árt tudatosítani magunkban, hogy mi itt bizony csak bevándorlók vagyunk, vagyis nem a két szép szemünkért van ránk szükség, hanem a munkánk miatt. Ezt fogadd el, és használd ki a lehetőségeket. Mert azok viszont akadnak bőven! Viszont ne felejtsd el mindeközben élvezni az életet, rácsodálkozni arra a világra, amibe belecsöppentél. Hogyha egyszer hazatérsz, azt mondhasd: ez bizony egy remek kaland volt és több lettem általa.

 

mindenkilaci – útikalauz furgonlakóknak a Facebookon is