5 film az utazásról, ami arra késztet, hogy világgá menj

Amikor megnézel egy utazásról szóló filmet, akkor felpezsdül a véred, napokig ez jár a fejedben, és arról álmodozol, hogy bárcsak a főszereplő helyében lehetnél? Ez bizony annak a biztos jele, hogy neked úton lenne a helyed. Most megmutatom melyek az én kedvenc utazós filmjeim.

Walter Mitty titkos élete

Egy kicsit mindannyian Walter Mittyk vagyunk. Hétköznapi, egyszerű emberek, a maguk kis apró-cseprő problémáival, akiknek azonban a titkos énje a képzelet birodalmában mindenféle izgalmas kalandokat él át.

Walter (Ben Stiller) a Life magazin negatív osztályán dolgozik, ő a tipikus szorgalmas, megbízható, szürke kis háttérmunkás, akinek az a feladata, hogy a fotóriporterektől beérkező képeket kezelje. Egy nap azonban az egyik fotó eltűnik, ő pedig útra kel, hogy a nagyon fontos negatívkocka és fotósa, Sean O’Connell (Sean Penn) nyomára akadjon. És miközben egzotikus tájakon át, Grönlandtól Afganisztánig vezet az útja, Walter titkos énje egyre inkább valósággá válik.

A fotózás szerelmeseinek külön kis üzenetet tartogat a film.

 

Ízek, imák, szerelmek

Ha tipikus csajszis, romantikus, „énkeresős” filmre vágysz, akkor ez neked való lesz. Nincs más dolgod, mint egy nagy tábla csokival a tévé elé telepedni. Vagy kettővel, mivel elég hosszú a film.

A történet röviden annyi, hogy Liznek (Julia Roberts) egyszerűen túl tökéletes az élete, van jóképű férje, sikeres karrierje, jófej barátai, pöpec otthona. De ahogy az lenni szokott, ő valami másra vágyik. És ilyen esetben mit lehet tenni? Természetesen világgá menni!

mindenkilaci a Facebookon is

Julia Roberts Olaszország, India, Bali tengelyen keresi önmagát, közben mást sem csinál, mint sír, eszik, sír, eszik, pasizik. De sajnos miközben azért harcol, hogy önálló személyiséggé váljon, a film végén élete nagy döntését nem sikerül önállóan meghoznia. Hogy akkor mégis miért van a listámon ez a film? Mert miközben nézed, végig úgy érzed, hogy legszívesebben te magad is azonnal pakolni kezdenéd a bőröndödet.

Vadon

Szintén egy film egy nőről, aki azért kel útra, hogy lelkének legsötétebb bugyraiba szálljon alá. Ez azonban szöges ellentéte az előbb említett cukormázas, szirupos, álmodozós juliaroberts filmnek.

Cheryl (Reese Witherspoon) élete szó szerint romokban hever, ezért úgy dönt, hogy három hónapos zarándokútra indul, hogy több mint 1500 kilométert gyalogolva az Egyesült Államok nyugati partvidékén szembenézzen a múltjával és önmagával. Itt aztán van minden, amivel a valóságban is szembesülnie kell egy utazónak: annak lehetetlensége, hogy több hónapra szükséges cuccot bepakolj egyetlen hátizsákba, a szűk bakancs miatt leszakadó lábujjköröm, a folyamatos kétely, hogy mégis mi a francot gondoltál, amikor ebbe az egészbe belevágtál?

A film tökéletesen megragadja a zarándoklat lényegét: nem a lábad alatt elfutó (elvánszorgó) kilométerek számítanak, hanem az önmagadban megtett út. És miközben nézed a filmet, felmerül benned a kérdés, vajon tényleg a vadont járja ez a lány, vagy az igazi vadon az élete volt, amit hátrahagyott?

 

Che Guevara: A motoros naplója

Ernesto Rafael Guevara de la Serna. Orvos, politikus, gerillavezér, kubai miniszter, egyesek szerint igazi szabadságharcos, mások szerint véres kezű forradalmár. Ez a film azonban nem erről szól, hanem két álmodozó fiatal srácról, a 23 éves orvostanhallgató Ernesto Guevaráról és 29 éves biokémikus barátjáról, Alberto Granadóról, akik életük nagy kalandjába vágnak bele, amikor úgy döntenek, hogy ketten egy rozoga motoron bejárják Dél-Amerikát. A nyolc hónapos utazásuk során persze mindenféle kalandba belekeverednek: motorozás méteres hóban, zakózások, alvás a sínek között, stoppolás, trükközések, elmélkedés a Machu Picchunál, tutajozás az Amazonason.

A film (mely a hasonló címen íródott útinaplón alapul) azonban ennél sokkal többről szól, megmutatja, hogyan változtathatja meg valakinek végérvényesen az életét egy utazás. Guevara ugyanis ekkor szembesült az egész Dél-Amerikára jellemző tömeges szegénységgel és társadalmi egyenlőtlenségekkel, ami nagy hatással volt későbbi életének alakulására. És mint tudjuk, nem csak az övére.

 

A család kicsi kincse

Egy nem túl sikeres ember, aki a sikerről tart előadást, egy drogfüggő nagypapa, egy zugdohányos anyuka, az öngyilkosjelölt nagybácsi, egy tinédzser srác, aki nem hajlandó megszólalni és utál mindenkit, és egy édes kis dundi lány, aki szépségkirálynő akar lenni. Hogy mi sülhet ki ebből? Elmondom. Azon kevés filmek egyike, amelyiknek egyik jelenetén szó szerint csapkodtam a térdem és könnyesre röhögtem magam.

Ugyanis ez a különös csapat egyszer csak autóba vágja magát (furgonőrültek figyelem: a filmben egy wolksvagen kisbusszal nyomulnak!) és elindulnak Kaliforniába, hogy Olive, a kislány részt vehessen A család kicsi kincse elnevezésű szépségversenyen. Mint sejthetjük egy ilyen ősrégi kocsival nem is olyan egyszerű eljutni A-ból B-be, főleg nem egy ilyen szedett-vedett társasággal, viszont annak is tanúi lehetünk, hogy egy közös cél és egy utazás hogyan tud igazi csapatot kovácsolni egy ennyire különböző emberekből álló családból.

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!