Túlélő egyszeregy utazóknak

Van néhány olyan alapszabály, amelyről mit sem tudhatunk, amíg utazókká nem válunk, és amíg nem tapasztaljuk meg a betartásuk elmulasztásának kellemetlen következményeit saját bőrünkön. Éppen ezért felállítom saját magam számára és mások okulására az utazók tíz(+3)parancsolatát.

Légy nyitott!

Habár eleinte az egyik legnagyobb élmény, hogy folyamatosan új emberekkel ismerkedsz meg, néhány hét elteltével, az utazás fáradalmaitól kissé leharcoltan, ez sokszor frusztráló is lehet. Sőt, néha érezheted úgy, hogy egyszerűbb lenne minimálisra csökkenteni a kommunikációt, hiszen nagy eséllyel úgysem találkozol többet ezekkel az emberekkel. Ne tedd! Hogy egy „klasszikust” idézzek, annyi a világ, amennyit beletöltesz. Minden ember egy teljesen új világot mutat neked, és mindig tanulhatsz tőlük valami újat. Ráadásul így lesznek barátaid szerte a világban. De ez csak úgy működik, ha tényleg nyitott vagy.

Ne harcolj az elemekkel, inkább legyél felkészült

Vagyis ne kövesd el azt a hibát, amit én elkövettem. Tudom, baromi unalmas, hogy folyton amiatt nyafogok, hogy Németországban mindig esik az eső, de hidd el, ezt egészen más átélni, mint a négy fal között ülve elképzelni. Hogy nincs már egy száraz cipőd, hogy mindent átitat a nedvesség, hogy dideregsz a kocsiban, és esélyed sincs arra, hogy valahogy meleget csiholj. Bevallom, nem egyszer komolyan kiborultam már emiatt. Ilyenkor jöhet egy jó kis csapkodás és káromkodás, aztán úgyis ugyanaz a vége: ülsz a kocsiban, és kibírod ezt is. A tanulság, inkább készülj fel rá: gumicsizma, esőkabát, meleg ruhák, pokróc és rengeteg plusz zokni. És persze forró kávé!

Csatlakozz az utazáshoz a Facebookon is!

Rend a lelke…

Ha egy furgonban élsz vagy egy bőröndben hurcibálod magaddal az egész életed, akkor nagyon fontos, hogy mindennek meglegyen a pontos helye, és rendet tarts magad körül. A poharat kávézás után ugyanoda tedd el, a szennyes mindig a szennyes tartóba kerüljön, különben azonnal kisebbfajta káosz alakul ki, és megőrülsz a folyamatos pakolászástól és keresgéléstől. Ez az a szabály, amit én még nem tudok betartani. Mondhatni, ömlik ki minden a kocsiból. Mit tehetnék, rohadtul szétszórt vagyok :D. Mellesleg itt is dolgoznak a zoknilopó manók. Ha leveszem este a zoknimat, az egyik fele reggelre tuti eltűnik, és csak napokkal később kerül elő. De az igazság az, hogy több a cuccunk, mint amennyi rakodófelületünk van, úgyhogy esélytelen, hogy rendet tartsak.

Tölteni a végsőkig!

A 21. század vándora már nem batyuval és térképpel indul útnak, és nem a nagyobb városokból telefonál haza a családnak, hogy „helló anyu, minden rendben!”. A laptop, telefon, GPS, internet alapfelszereltség. Egy gond van, hogy minden árammal működik. Mivel nincs autóra szerelhető mini napelemparkunk, így állandó harc folyik az energiáért az utazás során. Akár egy irodában vagy ügyeket intézni, akár kempingben szállsz meg, egyet ne felejts: amíg csak tudsz, tölts!

Légy kreatív!

Utazás során rengeteg olyan nehézséggel találhatod szemben magad, amit otthon egy pillanat alatt megoldanál, itt viszont az élet-halál harc részévé válik. Ne csüggedj, itt a lehetőség, hogy felszínre hozd a mélyben szunnyadó kreatív éned! Kifogyott a gázpalack? Elszakadt a ponyva? Biztos van nálad egy villáskulcs készlet, néhány gyertya, esetleg biztosítótű. Használd bátran a fantáziádat, rugaszkodj el a szokványos megoldásoktól!

tulelo4kicsi

Kifogyott a gázpalack

 

Táplálkozz normálisan!

Könnyű utazóként átmenni igénytelenbe. Táplálkozás terén is. Sokszor úgyis a kocsiban rágcsálsz valamit, vagy kézzel lapátolod a szádba a tegnapi maradékot. Egyszerűbb megvenni a csokis kekszet meg a sósmogyorót, mint nekiállni előbányászni a kempinggázt meg az edényeket, és főzni valami tisztességes ételt. Aztán persze néhány hét múlva azt veszed észre, hogy szörnyen érzed magad a bőrödben, és ki vagy éhezve valami normális kajára. Szóval, ha kitomboltad magad az utazás elején, emlékezz arra, hogyan étkeztél odahaza, és próbálj meg valami hasonló táplálkozást kialakítani.

Mindig annyi kaját vegyél, ami elfér egy kosárban!

Úgyis rád fog rohadni, ha nincs hűtő a kocsiban. Újabb szabály, amit nekem nem igazán sikerül betartanom, de azért törekszem rá.

Tanuld meg az elfogadást!

Itt most nem az önjelölt spirituális mesterek által szajkózott elfogadásra gondolok, szóval nem a fogadd el önmagad, békülj ki a világgal közhelyek durrogtatása következik. Most a konkrét elfogadásról van szó. Ha utazó lettél, akkor tedd félre a hiúságodat, és amit jó szívvel adnak, és valóban szükséged van rá, azt nyugodtan fogadd el. Ha felajánlja valaki neked, hogy lezuhanyozhatsz nála – és éppen ragadsz az út porától –, vagy valaki meghív egy finom vacsorára – és napok óta nem ettél normális kaját –, fogadd el bátran. Nem kell hálálkodni, előbb-utóbb úgy hozza majd az élet, hogy te tehetsz jót valaki mással.

Tanuld meg értékelni azt, ami van!

Sóhajtozva nézzük az autópályán a luxus lakókocsikat, aztán esténként ülünk az autó mellett, majd bemászunk a matracunkra. De persze ezt fel lehet fogni egészen másképp is. Szinte már coelhoi magasságokba emelkedem, amikor azt mondom, hogy ne mindig csak azt nézd, hogy mi lehetne jobb, hanem vedd észre, hogy még így is mennyire frankó az egész. Engem például a sok kényelmetlenségért az kárpótol a leginkább, amikor este a vaksötétben nézem a világító szentjánosbogarakat, vagy elmegyünk sétálni a kutyákkal a patakpartra, vagy egyszerűen csak napsütésre mászok elő a kocsiból.

Tervezz előre!

Nehogy azt hidd, hogy az utazás azt jelenti, hogy csak mész előre és tátott szájjal bámulsz bele a nagyvilágba. A tervezés, akárcsak otthon, itt is nagyon fontos. Mennyi pénzed van? Mennyit költhetsz egy hét, egy hónap alatt? Mit fogsz főzni jövő héten? Kempingben leszel (lesz áramod) vagy vadkempingezel (kempinggázon kell főznöd)? Hol tudsz zuhanyozni és hol találsz majd rötyit? Ezek valójában az élet nagy kérdései! 😀

Fogadd el a gyengeségeidet!

Mindenki tisztában van a saját függőségével. Mi az, amiről nem tudsz lemondani? Kávé? Oké. Akkor ez legyen alapfelszereltség. Ne az utazás kezdetén akarj azonnal életmódot váltani. Hidd el, elég sok kényelmetlenséggel kell majd megküzdened, és ilyenkor jó, ha legalább egyvalami a már megszokott mederben folyik. Habár az egyik legfelszabadítóbb érzés, hogy magad mögött hagytad a napi rutint, segít megtartani a lelki egyensúlyodat, ha van egy biztos pont az életedben.

Főleg, ha korábban rendszeresen sportoltál, akkor ne hagyd abba azért, mert utazó lettél. Fontos a jó közérzet és az erőnlét a világjárás során is. Nem, a folyamatos helyváltoztatás kocsival, repülőgéppel vagy hajóval, nem számít sportnak. Dobd be a bőröndbe a futócipőd! (Hé! Ez nem is gyengeség!)

Írj naplót, készíts feljegyzéseket, fotózz!

Borzasztó a memóriám, mondhatnám úgy is, hogy egyáltalán nincs, ezért néha azt sem tudom, hogy mi történt velem az előző héten. Ez hatványozottan jelentkezik, ha szinte naponta váltogatod a tartózkodási helyed, folyamatosan ismeretlen vidékeken jársz, és töményen ömlenek rád az új információk. Ha majd egyszer ismét otthon ülsz a fűtött szobában, jó lesz ezek segítségével visszaemlékezni.

tulelo3kicsi

Fotózz!

Aztán tedd el a gépet

Készítsd el a képet a naplementéről és a dupla szivárványról, aztán tedd le a gépet, és csak élvezd a pillanatot. Mert az soha nem fog visszatérni 😉

 

Csatlakozz az utazáshoz a Facebookon is!