• Home
  • /
  • merengő
  • /
  • Ne dobd ki, gondold újra! – Így lett a túrógombócból lasagne

Ne dobd ki, gondold újra! – Így lett a túrógombócból lasagne

Utálok élelmiszert kidobni. Tudjátok mekkora probléma az élelmiszerpazarlás? Miközben a világ egyik fele éhezik, a másik fele túlfogyaszt. Az Európai Unióban évente átlagosan 88 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, az élelmiszer-hulladék nagy része már a gyártás során, több mint a fele pedig a fogyasztóknál keletkezik. Egy átlagos háztartásban a kuka tartalmát harmadrészt a konyhai hulladék adja.

Ezért mindig törekszem arra, hogy nálunk ne kerüljön étel a szemétbe. Ha el is szúrtam valamit (lejárt, elfonnyadt, emberi fogyasztásra alkalmatlan lett a végeredmény), igyekszem valamilyen kreatív megoldást találni, átalakítom a receptet, új ételt alkotok, amit csak tudok komposztálok vagy a kutyáknak adok.

Nem vagyok egy konyhatündér és nincs kajafétisem (na jó, de, kávé és szotyifüggő vagyok), törekszem arra, hogy az étkezésre úgy tekintsek, mint ami az valójában: a lehető legváltozatosabban bejuttatni a szükséges tápanyagokat a szervezetbe. Persze, ha becsúszik egy-egy sor (tábla) csoki, az nyilván nem a világvége.

Ez a történet úgy kezdődött, hogy ott figyelt a hűtőben egy kiló túró, amelynek vészesen közelgett a lejárati dátuma. Az egyik feléből megcsináltam a világ legegyszerűbb túrós süteményét, de még mindig volt egy adag, amit fel kellett használnom.

Gondoltam, akkor legyen túrógombóc, ahhoz legalább jó sok túró kell.

Beletettem a túrót egy tálba, csipetnyi sót, rá a négy tojás, aztán jött a búzadara… Vagyis csak jött volna. Ugyanis ezen a ponton derült ki, hogy a búzadara elfogyott (Tipp: főzés előtt mindig nézd meg, hogy minden alapanyag a rendelkezésedre áll-e). Este volt, bolt kilőve, és másnap sem állt szándékomban kimozdulni. Azt tettem tehát, amit ebben az esetben tenni lehet, írtam a konyhában otthonosan mozgó barátnőmnek, hogy mentsen meg. Íme a levelezésünk:

Én: Ráütöttem a túróra a négy tojást, összekevertem, és akkor kiderült, hogy nincs itthon búzadara. Szóval jelenleg van fél kiló nyerstojásos túróm. Mit lehet ebből kihozni? Öntsem egyszerűen a tepsibe és süssem meg?

Ő:  ?????   (igen, az ember mindig számíthat a barátaira – a szerk.)

Én: (fotó a nyerstojásos túróról)

Ő: Esetleg, ha beleforgatod a golyókat morzsába és kisütöd. Akkor nem esnek szét.

Én: De pont azért kellene bele a búzadara, hogy golyókat tudjak belőle csinálni. Lehet az lesz, hogy jól megfűszerezem, aztán kisütöm tepsiben valami lepénynek. A túró jó. A tojás jó. A főszerek jók. Mi baj lehet? ?

Ő: Nem tudom mi lesz abból. ?

Én: Lehet, hogy egy kis liszt azért kéne bele.

Ő: Fúj, neeee. Van kiflid vagy kenyered?

Én: Kenyér van. Töltsem bele? Úúú töltött bundáskenyér!

Ő: Nah, mondom mit csinálj! Vágd félbe a szeleteket, mártogasd tejbe, de csak épphogy ne essenek szét, tepsi aljára, aztán rá a túrós cucc. Mákos guba. Túróval és kenyérrel.

Én: Hááát, szerintem ez még lecsóbb lesz.

Ő: ??? Vagy add a kutyáknak

Én: Még a kutyáknak sem jó basszus, mert nem bírják a tejtermékeket. Amúgy lemehetnék holnap a boltba búzadaráért, mert eláll addig a hűtőben, de nem megyek. 😀 Megvan!!! Rakott túrós tészta! Mekkora zseni vagyok!

Így született meg tehát a legújabb receptem.

Spenótos-fűszeres-túrós-lasagne recept:

Amikor legutóbb lasagnéval próbálkoztam, néhol száraz maradt a tészta, ezért most forró sós vízben megúsztattam a lapokat, hogy kicsit megpuhuljanak.

A töltelék: Fél kiló túró, egy csipet só, négy egész tojás. Keverd össze. Tegyél hozzá még spenótot, tejfölt. Keverd össze. Ízlés szerint fűszerezd.

Tepsibe vagy hőálló edénybe rétegezd. Alulra vékony réteg töltelék kerüljön, arra egy sor tészta, egy sor töltelék, egy sor tészta, egy sor töltelék. Addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét bőségesen szórd meg sajttal.

Tedd a sütőbe és nagyjából 200 fokon addig süsd, amíg a sajt el nem kezd megpirulni a tetején.

Azt kell mondjam, életem egyik legfinomabb kajáját sikerült végül összehoznom. Mi a tanulság? Vannak hibák, amiket ki lehet javítani. És tulajdonképpen akkor ezek nem is hibák, hanem lehetőségek.

Ez az igazi #mindenkilacikonyha

 

Követed már a blogot Facebookon?