A legkirályabb arcok kocsiban laknak

Kocsiban élni vagány. Mi is bizonyíthatná ezt jobban, mint hogy még a hollywood-i szuperprodukciók rendezői is, ha néhány képkockában akarják összefoglalni egy filmben a főhős bonyolult és sokrétű személyiségét – hogy mennyire öntörvényű, laza és belevaló, hogy mellkasában úgy verdes a szabadságvágy, mint apró énekesmadár a kalitkában –, akkor egyszerűen bepaterolják egy lakókocsiba.

Mert az igazi szuperképesség, a lélek szárnyalása. És mi lenne nagyobb szabadság, mint egy olyan házban lakni, amivel bármikor útra is kelhetsz?

Farkas, X-Men

Féloldalasan felhúzott szemöldök, szivarcsonk a szájban, ökölből kipattanó adamantium pengék, és spontán öngyógyító képesség. Soroljam még, hogy miért rohadtul menő Farkas, vagyis Rozsomák az X-men című mozifilmben?

És az csak ráadás, hogy egy ilyen hősnek még a konyhában is hasznát lehet venni, mint Ollókezű Edwardnak a kertben.

Amikor Farkas egy kocsmai balhét követően megismerkedik Vadóccal, akkor vethetünk egy gyors pillantást szürke, kopott, tipikus agglegénylakására. „Ehhez képest én luxusban élek” – mondja Vadóc amikor körbepillant. Mit lehet erre mondani? Pontosan azt, amit Farkas: gyalog is lehet menni.

Íme a járgány

 

Ennyit láthatunk a belső térből

Az sem vesz el Farkas értékéből, hogy miután felrobban a kocsija, beköltözik egy koleszba. Gyerekek közé, frissen vetett ágyba. :/ Mentségére legyen mondva, így egy fedél alá kerül a kiszemelt nővel.

 

Martin Riggs, Halálos fegyver

Ki ne imádná Mel Gibsont a Halálos fegyver szériában, még akkor is, ha a valóságban egy igazi bunkó (ittas vezetés, barátnő bántalmazása, antiszemitizmus gyanúja – csak hogy gyorsan felsoroljuk)?

Az emberek persze változnak, úgyhogy visszatérve Martin Riggsre, ő igazi vagány csávó, nem ismer félelmet. A rosszfiúkat elkapja, a jókat megvédi, a haverja családja imádja, fergeteges a humora, és bármikor leugrik egy háztetőről. Attól persze tekintsünk el, hogy a sztori elején teljesen be van csavarodva és egy két lábon járó öngyilkosjelölt, aki unalmas estéin a pisztoly csövét szopogatja. Érthető, hiszen elvesztette élete szerelmét, és tizenegy év sem volt elég ahhoz, hogy kiheverje ezt a veszteséget. De szerencsére a következő részben gyorsan magához is tér és fűzi az új nőjét, akit aztán fel is visz a lakására. Ami nem más, mint egy lakókocsi. Bizony. Az óceánparton.

Óceánpart

Egyébként ki hiszi el, hogy egy félig eszelős, egyedül élő faszinak ilyen spontán rend van a lakásában (nem az egész ruhatárát kell elpakolnia a fotelből, csak egy ülőpárnát kell leporolnia, hogy a nője leülhessen a teraszon) és még két tiszta poharat is bármikor le tud kapni a polcról (mert nem áll halomban a mosogatnivaló a mosogatóban)? Ebben a videóban 2:15-től láthatjátok:

Jó pont még Martin Riggsnek, amellett, hogy lakókocsiban él (nem győzöm hangsúlyozni, hogy az óceánparton), hogy az otthonát ráadásul egy kutyával osztja meg.

Azonban akárcsak Farkas esetében, az ő pecója is megsemmisül, amikor egy helikopterről szitává lövik. Ez a hősök sorsa.

 

Owen, Jurassic World

Egy olyan ember, aki raptorokkal haverkodik, képes irányítani őket (persze, nem irányítja őket, hanem ez egy kapcsolat közöttük, ami a tiszteleten alapul, nyilván, hiszen hősünk nem csak vagány, hanem állatvédő is), sőt, aki még cinkosan össze is kacsint ezekkel az ádáz ragadózókkal, hogy együtt győzzék le a gonosz, szuperintelligens gigadínót, szóval egy ilyen pasi nyilván nem lakhat egy óbudai panelban vagy egy érdi kertesházban. Persze hogy az erdőszélen, vízparton él egy lakókocsiban. Méghozzá egy olyan szigeten, amelyen hemzsegnek az egzotikus lények, és ahová egyszerű földi halandó csak kisebb vagyon leperkálása után teheti be a lábát.

Íme:

Jól kiválasztott hely

Oké, van ebben egy kis csalás, hiszen ez nem csak egy lakókocsi, hanem össze van építve egy könnyűszerkezetes bungalóval, de nekünk azért még így is belefér a menő/elfogadnánk kategóriába.

 

Ben, Captain Fantastic

Viggo Mortensenről a Gyűrűk ura óta a kemény, mégis érzékeny pasas képe ugrik be. Ám most már azt is tudjuk, hogy nem csak a hősszerelmes harcos alakja, hanem a színes öltöny és a rendszerkritikus hippi szerep is nagyon passzol hozzá.

Ben valójában az erdőben lakik a gyerekeivel (azért ez is elég menő), egy „küldetés” miatt kapják elő az erdei garázsból a szuperül berendezett, hippi lakóbusszá alakított iskolabuszt, hogy a vadon békéjéből berobbanjanak a kapitalista társadalom igazi dzsungelébe.

A film több fontos problémát is felvet. Először is, hogyan lehetséges az, hogy valaki az erdő mélyén lakik, mégis simán mászkál egy iskolabusszal az erdei utakon?

Ha Ben annyira naturális, hogy alsógatyára sincs szüksége a kempingben, akkor miért van szüksége szívószálra a reggeli kávéjához?

És az igazi paradoxon: utazás hat gyerekkel?

Minden tiszteletünk ezé a hős apáé!

A viccet félretéve, ha néha te magad is úgy érzed, hogy idegen vagy a saját társadalmadban, ha olykor legszívesebben visszatérnél a természet lágy ölére, akkor ez a film igazán neked szól.

 

Mickey, Blöff

Akinek van, az baromi menő, akiknek nincs, az pedig annyira vágyik rá, hogy bármit megtenne érte. Vagy azért, hogy az anutájának legyen egy még nagyobb, babakék.

Az persze jó kérdés, hogy vajon Brad Pitt a bunyós gypsi Mickey szerepével benne van-e a menő kategóriában, vagy egyszerűen csak surmó, de akkor is itt a helye, hiszen mégiscsak a filmtörténelem egyik leghíresebb lakókocsis jelenetéről beszélünk.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg!

Követnéd az oldalt? Ide kattints!