• Home
  • /
  • merengő
  • /
  • (Műanyag)tudatos július – Csapjunk a lecsóba!

(Műanyag)tudatos július – Csapjunk a lecsóba!

Elkezdődött a műanyagmentes július és elözönlötték a Facebookoldalamat az ezzel kapcsolatos hírek. Úgy látom szép számmal csatlakoztak a kezdeményezéshez az ismerőseim. Hurrá! Éljen a kritikus tömeg! Én viszont átkeresztelem a projektet „tudatos júliusra”.

Mi az a műanyagmentes július?

Nem, ez nem arról szól, hogy egy hónapig nem nyúlsz hozzá semmihez, ami műanyag, és nem is arról, hogy valamire szükséged van, és azt majd ügyesen csak augusztus 1-jén fogod megvenni, meg amúgy is az egy hónap letelte után tartasz majd egy nagy plasztik habzsi-dőzsit.

A műanyagmentes július arról szól, hogy egy hónapig tudatos vásárlóvá válsz (aztán remélhetőleg úgy maradsz), és igyekszel kerülni az egyszer használatos (egyébként általában felesleges) műanyagtárgyak vásárlását, illetve igyekszel minél kevesebb (műanyag) csomagolóanyagot hazavinni.

új(régi)módi

Viszed magaddal a szütyődet, dobozodat, üvegedet, és ahol tudod, abba kéred a dolgokat, amikkel szeretnéd megtölteni a bendődet, hűtődet, kamrádat, fürdőszobaszekrényedet, egyéb tárolófelületeidet az otthonodban.

Ez egyrészt arra jó, hogy realizáljuk, mennyi hülyeséget (nem csak műanyagot) veszünk meg, másrészt a tudatos fogyasztással a gyártókat és forgalmazókat is arra ösztönözzük, hogy (ha csak üzleti érdekből is, de) tartsák szem előtt a környezettudatosságot.

Csapjunk a lecsóba!

Úgy döntöttem, én is belevágok. Bár eddig is törekedtem, de most kipróbálom, milyen az, ha egy hónapig kiemelt figyelmet fordítok a fogyasztásomra.

Hozzáteszem, erre a kísérletre csak azért van lehetőségem, mert a júliust itthon töltjük Magyarországon, és ebben az időszakban csak cikkírással kell foglalkoznom. Ha úton lennénk és vásároznánk, nagyon csúnyán megbuknék. De hékás! Nem lehet mindenki városi ökoguru, zero waste életmódtanácsadó, vagy jógi egy barlangban! Az élet minden területén meg kell találni annak a módját, hogy minél észszerűbben létezzünk!

Lehet apró lépésekkel kezdeni

vegán, de finom

Mi például műanyagpohár helyett egy ideje papírpohárban adjuk a kávét a vendégeknek, egyre többen érkeznek saját bögrével (volt aki ivókürtöt hozott). A legjobb persze az lenne, ha betétdíjas csészében adnánk a kávét. De győzzük-e majd mosogatással? Milyen mosogatószert használunk? Hogyan termelik az áramot, ami felfűti a bojlerben a vizet? Ugye, hogy nem is olyan egyszerű a tudatos életmód!

Másik büszkeségem, hogy kidolgoztam egy vegán kürtőskalács receptet. Ja, hogy ha nincsenek benne bizonyos összetevők, akkor már nem is lehet kürtőskalácsnak nevezni? Nagy ügy! Mit számít, hogyan nevezzük, ha finom és az emberek imádják? Na de miért vegán? Ez most a menő? Nem, nem divatból, bár annak is örülök, hogy a vegánok is tudnak enni egy finom sütit. Hanem azért, mert (mivel házi tejet nem tudok szerezni) így sok-sok liter ipari tejjel kevesebbet fogyasztunk. Hogy mi a baj az ipari tejjel, arról nézz meg néhány youtube videót. #szegénybocik

Kis lépés? Igen. Nem ez fogja megváltani a világot? Talán nem. De én a magamét megteszem.

És valahogy így lesz ez a műanyagmentes júliussal is. Nem fogok a kardomba dőlni, ha nem tudok valamit beszerezni csomagolásmentesen, mert van, ami már túl van az én hatáskörömön, de azért megvizsgálom a lehetőségeket egy nem éppen tökéletesen működő rendszerben.

Hopp, egy szép nagy baki!

Múltkor például nem csak a saját kis tatyóimat vittem a bevásárláshoz, hanem még azt a trükköt is bevetettem, hogy nem határoztam el előre, hogy mit is fogok venni. (Ehhez persze kell némi önfegyelem, különben könnyen visszájára fordulhat a dolog). Volt bevásárlólistám, de annak egyik pontjában például csak annyi szerepelt, hogy: gyümölcs. És nem ragaszkodtam a görögdinnyéhez, mert az Spanyolországból érkezett, inkább a sárgadinnyét vettem, ami hazai volt. Nem vettem meg a cserkót, mert elfelejtettem dobozt vinni magammal, a vászonzsákban pedig szétfolyt volna, vettem helyette magyar barackot, amit zsákban is haza tudtam vinni.

Úgyhogy tényleg nincs új a nap alatt. Tudatosság, jelenlét, döntések. És bizony előfordulhat, hogy egy helyzetben a döntés következménye egy műanyagcsomagolás. Legközelebb majd más helyzet jön és más döntés születik.

 

Csatlakozz a műanyagmentes júliushoz te is! A blogot pedig itt tudod követni.